пʼятниця, 26 липня 2013 р.

Движки сайтів

У цій статті я розповім вам про движки сайтів та дам їх короткий опис.

Joomla - це вільне безкоштовне програмне забезпечення, яке розповсюджується під ліцензією GNU GPL. Система управління контентом (CMS) написана на мовах РНР і Java Script. В якості сховища використовує бази даних MySQL, а починаючи з версії 2.5 і MsSQL. Систему управління сайтом Joomla, можна абсолютно безкоштовно скачати.

WordPress - система управління вмістом сайту з відкритим початковим кодом, розповсюджувана під GNU GPL. Написана на PHP, в якості бази даних використовує MySQL. Сфера застосування - від блогів до досить складних новинних ресурсів та інтернет-магазинів. Вбудована система «тем» і «плагінів» разом з вдалою архітектурою дозволяє конструювати практично будь-які проекти. WordPress випущений під ліцензією GPL версії 2.

Drupal (Друпал) - система управління вмістом (CMS), написана на мові PHP і використовує як сховище даних реляційної бази даних (підтримуються MySQL, PostgreSQL та інші). Drupal є вільним програмним забезпеченням, захищеним ліцензією GPL, і розвивається зусиллями ентузіастів зі всього світу.

ELGG - Elgg - це вільне (Open Source) програмне забезпечення, доступне під ліцензією GPL 2.0, платформа для побудови соціальних мереж будь-якого рівня та призначення - від невеликих інтранет-порталів компаній, освітніх установ до відкритих інтернет-спільнот (система управління вмістом, CMS) . Написаний на PHP, використовує JavaScript і Ajax-технології. Для зберігання інформації використовує в якості сховища базу даних MySQL.

CMS Pligg, судячи з усього, створювалася під вузьку тематику - створення новинних сайтів. Цікаво, що така спеціалізація, мабуть, не дуже в ходу в Рунеті - не вдалося знайти не те що спільноти користувачів, але навіть згадуваний сайт, де пропонують скачати CMS, закрито. Але для охочих розібратися в цій системі, я все ж знайшов потрібні лінки, так що записуйте: офіційний сайт pligg.com, сайт російськомовного співтовариства cmspligg.ru. Причому другий сайт явно не мертвий, що вже радує. Ось як описується CMS на сайті розробника: це безкоштовна система, створена для новинного обміну між учасниками. Кожен користувач, маючи власний аккаунт, може публікувати новини, підключати до них ілюстрації та інші технічні та художні описи. Решта учасників можуть голосувати за кращі новини, а також зберігати їх у себе в профілі, посилати їх один одному і просто обмінюватися повідомленнями. Існує система рейтингу учасників. Опубліковані новини можуть потрапляти в різні категорії (стрічки) новини дня, вчорашні, за тиждень, місяць і рік. У бічних секторах можуть бути описані «новини по новинах»: найкращі новини, щойно опубліковані і т.д. Чим більше голосів набере новину, тим більше у неї шансів потрапити на першу сторінку або залишитися там, що надає спілкуванню елемент змагань. При налаштуванні системи можна вказати, чи можуть користувачі залишати записи і голосувати, будучи незареєстрованими.

«Dolphin» - це нова система управління контентом для створення повномасштабної соціальної мережі.
За допомогою цієї системи можна будувати сайти різного призначення і складності, для управління створеним на Dolphin сайтом не потрібно особливих знань мов програмування, все досить просто. Dolphin розробляється вітчизняної командою розробників, як програмне забезпечення з відкритими вихідними текстами, під ліцензією GPL.

JobberBase, від початку задуманий як дошка оголошень по роботах і послугах (open-source job board software). Движок досить легкий і зручний. Та й по установки як «plug and play». Швидко ставитися і легко адмін.

Yioop! являє собою безкоштовний пошуковий движок на PHP з відкритим вихідним кодом, який використовує MySQL або SQLite для зберігання даних.
Движок може бути отконфигурировать для подальшої інтеграції в будь-яку веб-сторінку, до того ж, його можна налаштувати на видачу певних результатів і певного числа результатів після пошуку в межах вашого веб-сайту (схоже з Google Custom Search).
Стандартні налаштування включають в себе сотні тисяч індексованих сторінок на день, а надалі ці цифри можна значно підвищити.
Движок підтримує функцію індексації таких типів файлів, як: HTML, DOC, PNG, JPG, GIF, XML, карт сайту, RSS і багато іншого.
До того ж, варто відразу зазначити, що управління движком може бути здійснене за допомогою веб-панелі адміністратора.

Немає коментарів:

Дописати коментар