середа, 19 червня 2013 р.

SEO верстка. А ваш шаблон дружить з пошукачами?

Про SEO оптимізацію сайтів в Інтернеті написано стільки різного, що іноді навіть не знаєш, в який бік бігти першим справою. На мою думку, якщо сайт не оптимізований всередині, то немає ніякого сенсу проводити оптимізацію зовнішню - ефект буде набагато нижче. Сьогодні поговоримо про те, яким повинен бути шаблон сайту, щоб домогтися максимальної ефективності за частиною SEO.

Основні моменти SEO верстки

Для начала — посмотрим картинку, а по ней уже будем разбираться, что к чему: 

При однаковій кількості контенту (про якість я говорити не буду, це аксіома вже, на мій погляд) який шаблон буде краще як для користувача, так і для ПС? Звичайно той, у якого менше «відволікаючих» блоків. 

- користувач легко знаходить потрібну інформацію, не відволікаючись на пошук. Висока ймовірність, що він перейде почитати далі, а може і друзям буде рекомендувати. Не забуваємо про поведінкові чинники.
- ПК не перелопачує тонну коду, з якого складаються «непотрібні» блоки, у пошуках, власне, контенту для індексації. Безумовно, можна закрити від індексації зайві блоки, як це зробив Сергій Сосновський у себе на блозі, використовуючи Ajax. Але не забуваємо про перший пункт, про користувачів.

Йдемо далі, безпосередньо в код і оформлення тексту. Є кілька видів тегів заголовків, від Н1 до Н6, по наростанню важливості для ПС. 

H1 - на сторінці повинен зустрічатися лише один раз. Це треба запам'ятати як двічі два. Цей тег має найбільшу вагу для ПС, тому при наявності декількох тегів на одній сторінці - ПС з високою ймовірністю не зрозуміють, що робити. І зробити можуть все, що завгодно, аж до присвоєння сторінці статусу переспамленной, з відповідними наслідками. Зазвичай, цей тег застосовують на головній сторінці в назві блогу / сайту і на внутрішніх у назві статті. Втім, дивлячись які у кого мети.
H2 - другий за важливістю тег заголовка. Жорстких лімітів немає, але я теж намагаюся використовувати якомога рідше, в основному для заголовків всередині статті
Н3 - цей тег я застосовую для заголовків статей на головній і короткий зміст на внутрішніх сторінках. Жорстких лімітів немає.
Н4-Н6 - застосовую дуже рідко, немає необхідності. Лімітів використання, знову ж, немає.

З заголовками розібралися, тепер що стосується оформлення тексту. Це не відноситься до верстки, але тим не менше:
Тут теж очевидно, який текст читати зручніше. Суцільна «простирадло» тексту сприймається гірше, ніж структурований текст. Основні моменти оформлення тексту:
- чіткий поділ тексту на розділи за змістом, з використанням тегів заголовків
- оформлення списків відповідними тегами
- виділення ключових слів, щоб оці було за що «зачепитися»

Збільшення семантики SEO верстки 

Кожна сторінка повинна містити обов'язкові елементи:
html із зазначенням стандарту, на основі якого сторінка написана.
head, де підключаються файли стилів, вказується кодування та інші службові речі.
body, власне основний код сторінки
footer, саме тут треба підключати бібліотеки JavaScript і використовувати скрипти. Для прискорення завантаження - саме перша справа. Цей тег із специфікації HTML5, тому поки не зовсім пройшов стандартизацію. Як варіант-підключати скрипти перед закриває тегом body

Перевірити валідність вашого сайту можна тут, офіційний валідатор від W3C
 

Деякі прийоми для швидкої індексації

- Карта сайту. Не тільки у вигляді XML, а й сторінкою в меню. Можна зробити за допомогою двох плагінів - Google (XML) Sitemaps Generator for WordPress і DS Blog Map
поза конкуренцією. або
- Перелінковка. Плагіни YARPP і Related Posts Slider поза конкуренцією. Або варіант без плагінів
«Хлібні крихти» - Breadcrumb NavXT знову ж поза конкуренцією.
- Прибрати «непотрібні» блоки або мінімізувати їх кількість.
- Оптимізувати код сторінки і таблиці стилів.
- Перевірити код на валідність і працездатність.
 
 Взагалі, технічної оптимізації сайту взагалі і шаблоном зокрема потрібно приділяти найпильнішу увагу. Це впливає не тільки на швидкість завантаження, але і на збільшення позицій в пошукових системах.

Ось такий невеликий пост-роздум вийшов. Якщо є що додати, спростувати або покритикувати - ласкаво прошу, коментуйте.
Вдалого всім дня :)


 

 

2 коментарі:

  1. Спасибо за статью. Подскажи, как SEO верстку произвести на этом типе комплексного http://www.idg.net.ua/seo/продвижения самостоятельно? Может подскажешь? Никак не могу найти ответа в интернете.

    ВідповістиВидалити