середа, 26 червня 2013 р.

Не пошукове просування сайту

Отримання трафіку крім пошукових систем

 сторично масово вважається, що основний трафік на сайт повинен йти саме з пошукових систем. І, по суті, так воно і є - більша частина відвідувачів, причому цілком цільових при правильному просуванні, йде саме звідти - з яндекса, гугла, Бінга і т. п. Але чи варто обмежуватися тільки пошуковим трафіком? Однозначно, не варто. Наприклад, візьмемо поширену ситуацію, коли цілком якісний сайт, зроблений для людей, з великими трудовими і фінансовими вкладеннями, потрапляє під санкції одній з пошукових систем. Причому часто причина цих санкцій буває незрозумілою навіть після довгої переписки з службою підтримки. Звичайно, можна перенести сайт на новий домен - і там він пропрацює якийсь час, поки знову не потрапить під фільтр, адже причина його, саме порушення пошукової ліцензії, не було усунуто. Останнім часом буває поширена ситуація, коли ресурс потрапляє під санкції в гуглі, при цьому перебуваючи в Яндексі на перших місця. Якщо виправляти ситуацію з гуглом, отже, позиції в Яндексі впадуть. Бувають також ситуації, коли джерела пошукового трафіку себе вичерпали. Сайт знаходиться на вершинах видачі по всіх потрібним пошуковим запитам, всі допоміжні проекти теж, а відвідуваність потрібно і потрібно підвищувати. А семантичне ядро ​​не розширені до нескінченності. Вихід один - якщо не хочеться втрачати сайт, а ще й хочеться розвивати, потрібно шукати альтернативні джерела трафіку. І, повірте, вони є в достатній кількості; і трафік там може бути цілком якісним, часто куди краще, ніж пошуковий. Список методів складений без особливої системи, це просто короткий огляд кожного із способів залучення непошукового трафіку.

Google+ - новая социальная сеть

 Мабуть, самий перспективний метод отримання трафіку - соціальні мережі. Кількість їх учасників весь час зростає, точно так само збільшується і їх активність. Отже, привернути увагу великої кількості людей до сайту буде досить просто. Особливо зараз, коли спостерігається пік популярності подібних проектів і найбільший наплив нових користувачів. Розглянемо, наприклад, нову соціальну мережу Google + (Гугл Плюс, Google+). Почавши працювати в червні 2011 року, вона стрімко завоювала всесвітню популярність і стала, говорячи про тему нашої статті, серйозною підмогою в просуванні сайтів. Цьому сприяє, безсумнівно, майже сто мільйонів зареєстрованих людей. Незважаючи на те, що активність більшості з цих людей, по суті, нульова, а частка Гугл + на світовому ринку соціальних мереж досить низька, використовувати її для підвищення відвідуваності свого сайту можна і потрібно. Точно також, як і використовувати в якості непрямого фактора ранжування в самому Гуглі (маються на увазі поведінкові фактори). У Гугл + є пошук. У російській версії він називається "Теми", в англійській "Sparks". І в цьому пошуку можна і потрібно брати участь і високо ранжируватися. Додавайте потрібні теми до своїх записів. "Кола" також дуже зручні в плані цільового просування, адже можна чітко розмежувати, який контент яким категоріям людей показувати. Наприклад, на основі цього можна організувати платні розсилки або просто розсилки для певних груп відвідувачів. Або ж просто віддавати потрібні матеріали цікавиться саме цими темами людям. Природно, чим більше людей у ​​різних колах, тим краще - просто не забувайте, кого куди логічніше додавати. Ну, і просто просувайте свою сторінку в Гугл +. Публікуйте на ній анонси матеріалів, новини і просто унікальні статті по темі сайту. Вона приведе цільових відвідувачів. Мало того, це має бути сторінка, спрямована на просування всього бренду цілком. На жаль, сторінку з чужим брендом може створити будь-яка людина - лише недавно Гугл почав з цим боротися, видаючи "бейджи" справжнім, офіційних сторінок. Якщо сторінка створюється для сайту, потрібно вибрати пункт "Продукт або бренд".

Вконтакте

Найпопулярніша соціальна мережа в рунеті. Незважаючи на те, що Павла Дурова, творця Вконтакте, звинувачують у тому, що він все скопіював з Фейсбуку, по функціональності Вконтакте багато в чому перевершує "оригінал", а для просування російськомовного сайту його потенціал набагато більший. Почати потрібно з розміщення на видному місці сторінок сайту кнопки "Мені подобається". Поруч з нею слід розмістити кнопку "Рекомендую друзям", що приверне додатковий трафік. І потім необхідно створити групу для свого сайту. Правильне і якісне оформлення групи є дуже важливим і впливає на відсоток вступили в неї людей. Основне меню групи знаходиться в підрозділі "Новости", воно і повинно відразу кидатися в очі і привертати увагу, тому підберіть для нього якісну графіку. Для оформлення груп і сторінок використовується спеціальна наочна вікі-розмітка. Перед тим, як оформляти робочу сторінку, потренуйтеся в "пісочниці", подивіться сторінки успішних сайтів, брендів, компаній і просто відомих людей. Поставтеся до дизайну групи точно так само, як і до дизайну самого сайту. Група повинна бути інтерактивною - мережа соціальна, тому активність учасників мається на увазі. Обговорення повинні створюватися не тільки і не стільки відвідувачами, а й адміністраторами групи для підтримки інтересу до самої групі і до сайту, який розкручується з її допомогою. Можна найняти окремої людини або людей для модерації спілкування та його підтримки. У групі має бути все - текстова інформація, зображення аудіо-та відеозаписи. І не обов'язково це все має бути безпосередньо пов'язане з тематикою сайту; всі ці елементи повинні залучати людей і змушувати їх затримуватися в групі, відвідувати її регулярно, стежити за оновленнями.

Facebook

Найбільша і найпопулярніша у світі соціальна мережа. Просто гріх не використати її можливості для залучення відвідувачів. Багато варіанти, втім, дуже схожі на аналогічні у Вконтакте. Перший крок - розміщення на сторінках сайту кнопки "Like" (Подобається). В один клік користувач мережі додає на свою сторінку інформацію про те, що йому сподобався ваш сайт. Кнопка "Share" дозволить йому поділитися цією інформацією з друзями. За аналогією з Вконтакте розміщуємо "Блок друзів". Чим більше кількість "друзів", тим солідніше виглядає сайт, також цей блок дозволить збирати нових передплатників для вашої спільноти. Для сайту слід також створити свою сторінку (не групою). На відміну від групи, сторінку можуть проглядати навіть незареєстровані користувачі, вона буде індексуватися пошуковими системами. Всі новини, що публікуються на сторінці, потраплять у стрічки новин передплатників.

Twitter

Цей сервіс мікроблогів спочатку був оцінений критично - адже, здавалося б, що можна вмістити в 140 символів, які є обмеженням для одного повідомлення? Незважаючи на це, Твіттер швидко набрав популярність і став невід'ємною частиною мережевий життя і, як наслідок, просування мережевих проектів. Дуже багато знаменитостей, офіційних осіб мають там свої акаунти, причому деякі з них публікують новини самостійно, а також залишають коментарі від свого імені в чужих блогах. Головна його перевага полягає в тому, що пости, разом з посиланнями, дуже швидко індексуються пошуковими системами. Але в цій статті мова не про це, а про безпосереднє трафіку з Твіттера. Налаштуйте кросспостінг - автоматичне додавання заголовків нових статей сайту з вставкою посилання на неї і потрібних хеш-тегів. Твіти можна і просто купити, причому вибирати варто реальні акаунти від реальних людей, а не такі, які створені спеціально для продажу місць під посилання. Фолловінг - ось що буде безпосередньо приводити відвідувачів на сайт. Фоловерів - аналог "друга" у Вконтакте, людина, що читає вашу стрічку новин. На жаль, чекати того, що люди самі знайдуть ваш блог і будуть його активно читати можна довго. Тому фоловерів можна і потрібно купувати на спеціальних сайтах. Причому реальних людей, а не пошукових роботів. Не варто очікувати відразу великої кількості відвідувань з Твіттера, але з урахуванням невеликих витрат і відносно високої якості трафіку, а також впливу не позиції сайту в пошукових системах, займатися цим однозначно варто.

Автосерфи

Древній метод розкрутки сайтів. Точніше, накрутки лічильників. Суть його, коротко, полягає в тому, що користувач запускає спеціальну програму, яка працює у фоновому режимі і завантажує сайти. Користувачеві за це капають якісь копійки, власники сайтів отримують зростаючі цифри на лічильнику. Переглядаючи сайти в ручному режимі, користувач отримує трохи більші гроші, але, в такому випадку, є ймовірність, що циферка на лічильнику принесе реального відвідувача і потенційного споживача послуг. З урахуванням вкрай низькою вартість даного виду просування - можна спробувати, але не варто забувати про поведінкових чинниках; відвідувачі, які не вчинять ніяких дій на сайті, принесе вам підвищення показника відмов у статистиці. І, цілком можливо, участь у афтосерфінге може призвести до блокування лічильників за накрутки свідчень. Це стосується, зокрема, популярного лічильника ЛайвІнтернет, у них строго з обманом. В даний час більшість сервісів для автосерфінгу пропонують послугу виконання завдань. За дуже невеликі гроші можна найняти людей, які будуть здійснювати які-небудь дії на сайті, наприклад, переходи за посиланнями. Це вже будуть цілком реальні відвідувачі. Таким же чином можна "накручувати" поведінкові фактори; за всіма формальними ознаками вони будуть поліпшуватися, звичайно, якщо ретельно стежити за якістю виконання завдань.

Форуми

Дуже серйозне джерело трафіку, причому відсоток цільових відвідувачів звідти може бути вельми високий. Однак цей метод є дуже трудомістким і забирає багато часу. Або грошей, якщо для просування по форумах наймати фахівців. У кожному разі, потрібно знайти якомога більше форумів такої тематики, яка хоч більш-менш відповідає продвигаемому сайту, або таких, де є відповідні розділи. Звичайно, в ідеалі форуми повинні бути активними; але навіть якщо на них ніхто не пише - користь все одно буде, посилання зайвими не бувають, особливо за умови відсутності фінансових витрат на їх придбання. Простановка посилань на форумах - не така проста задача, адже не будемо ж ми спамити? Спам давно не ефективний, так як майже всі форуми, навіть неактивні, нормально модеруються. Та й ніхто з відвідувачів не буде переходити по спамние посиланням. Потрібна копітка ручна робота, для якої, втім, можна найняти професіоналів. Необхідно зареєструватися на форумі, уважно почитати його правила, причому правила часто бувають опубліковані в кожному конкретному розділі в прикріплених темах і їх може бути багато. Витратьте час і зверніть увагу на всі пункти, пов'язані з посиланнями. Часто буває, що посилання розміщувати не просто дозволяється, а ще й потрібно, щоб вони були клікабельними. Якщо розміщення посилань заборонено категорично - не впадайте у відчай. Посилання можна залишати неактивні (просто згадки адреси сайту) або ж просто приводити назва проекту, компанії чи бренду. Це теж зіграє непогану роль. Не поспішайте в перших же повідомленнях залишати посилання або навіть акуратно щось рекламувати. Поспілкуйтеся, влийте в колектив, прийміть участь в тематичних топіках - і лише потім акуратно давайте посилання, причому не тільки на свій сайт, а й на інші, щоб не викликати підозр. Процес підготовки може зайняти і місяці, якщо форум того варто. Пам'ятайте, до постійних учасникам ставлення модераторів м'якше, ніж до нахабним новачкам. Часто посилання можна розміщувати в підписах; це ще краще. Втім, теж не рекомендується вставляти їх туди з самого початку, та й посилання самі повинні виглядати природно, без явно вписаних ключових слів. Навіть якщо вони закриті від індексації, певний трафік підпис принесе. Деякі форуми дозволяють зареєструватися як офіційний представник компанії і вести свою власну тему або навіть розділ. Це коштує чималих грошей, а й ефективність вкрай висока. Крім самого розділу, спілкуючись на всьому форумі, ви будете усіма можливими способами привертати увагу людей саме до свого сайту. Можна завести і свій форум, але просунути його вкрай складно, тому ефективніше буде саме придбання розділів або тем на вже розкручених форумах.

Блоги

Реклама в чужих тематичних блогах теж може принести цільових відвідувачів. У різних блогів є різні види реклами. Найдоступніший і поширений - це "постової", посилання в кінці запису з пояснювальний текст. Постовий може бути розміщений і спочатку. Можна замовити спеціальний пост у блозі, присвячений вашому сайту. Дорого, але вкрай ефективно в плані приросту трафіку. У перші дні буде стрибок, потім падіння - але якась кількість відвідувачів таке повідомлення буде приносити ще довгий час. Якщо бюджет обмежений, можна залишати посилання в коментарях. Це має сенс лише у випадку популярних відвідуваних блогах, у решті коментування буде просто тратою часу. Найчастіше є сенс створити свій блог, який буде допоміжним, інформаційним ресурсом для продає сайту. На ньому повинні розміщуватися цікаві захоплюючі матеріали (у тому числі і мультимедіа), прямо або побічно пов'язані з тематикою основного сайту. Природно, з прямими посиланнями на нього.

Пряма реклама

Безпосередня покупка рекламних місць на тематичних відвідуваних сайтах - один з найефективніших методів реклами за банальним співвідношенню ціна-якість-зусилля, нехай і зі значними витратами. При правильному виборі сайтів, місць для баннера, налаштуванні націлення відгук буде дуже високий. Переконавшись в ефективності розміщення реклами на конкретному сайті протягом місяця, продовжите відразу на довгий термін і попросіть велику знижку. Швидше за все, вам підуть назустріч.

Каталоги статей

Найчастіше каталоги статей використовують для набору дешевої і відносно якісної посилальної маси як заміна фактично померлим звичайним каталогом посилань. Але є сайти, які можуть принести дуже навіть хороший трафік. Наприклад, smi2.ru або newsland.ru. Звичайно, ефективність розміщених статей залежатиме від вашого рейтингу.

Контекстна реклама

Мабуть, найвідоміший метод залучення трафіку, який тісно пов'язаний з пошуковими системами (хоча не завжди). Суть його полягає в купівлі текстової або графічної реклами, яка буде показуватися на сайтах тієї ж тематики, що і ваш, або ж у тих відвідувачів, які цікавилися цією тематикою. Найпопулярніші системи - Google Adwords, Яндекс.Директ, Бігун. Запорука успішної контекстної рекламної кампанії - правильно складене оголошення і точно налаштований таргетинг.

Розсилки

Легальні поштові розсилки один час (у першій половині 2000-х років) були дуже гарною підмогою в первісному просуванні сайту. Якісних сервісів для розсилок було вкрай мало (3 штуки), і мало-мальськи цікава, регулярно виходить розсилка приносила сотні і тисячі відвідувань за мінімальних витрат. Та й цікаві розсилки можна бути порахувати на пальцях трьох рук. Зараз і сервісів стало більше, і кількість розсилок зросла на кілька порядків. Тому розсилку варто розглядати як довгострокове вкладення засобів. На перших порах особливого ефекту в плані просування очікувати не варто, але далі ефективність цього методу буде зростати, приносячи постійних відвідувачів на сайт. На самому ж сайті потрібно обов'язково розмістити форму для підписки. Недоліком подібних сервісів є неможливість самостійного додавання списків своїх передплатників (клієнти, партнери тощо) Подібні розсилки вже коштують великих грошей і здійснюються або своїми програмами на окремих серверах, або на спеціальних сервісах, щоб уникнути попадання сайту в спам-листи.

Вірусний маркетинг

Цікавий, але трудо-і ресурсномісткий метод розкрутки. Просувати таким способом можна і сайти, і компанії, і окремі бренди або продукти. Суть його полягає в тому, щоб створити такий мультимедійний продукт - відеоролик, аудіозапис або зображення - який би зацікавив багатьох людей, і ці люди самі поширювали б його, навіть не підозрюючи про те, що вони роблять вам безкоштовну рекламу. Найпростіший приклад - зробити смішну фотографію, розмістити на ній в помітному місці адресу сайту і поширити її по численних сайтів з приколами. При уявній простоті, ефективність може бути високою, особливо якщо картинок багато. Можна піти далі і створити (швидше, доручити комусь) свій розважальний сайт, де публікувати всі матеріали з явними або прихованими посиланнями на основний проект. Через якийсь час, навіть при невеликій відвідуваності, всі матеріали розтягнуть по інших подібних ресурсів і трафік буде рости сам по собі. Вірусний ролик створити складніше і дорожче. Тут не піде зйомка мобільним телефоном та монтаж "на коліні". Потрібна робота професіоналів, як в технічному, так і в творчому аспекті. А вже вони зможуть зробити якісну стилізацію і під любительську зйомку, і під приховану камеру, і під що завгодно ще. Зате і результат буде незрівнянно вище! І в газеті напишуть, і навіть по телевізору можуть показати, адже "вірус" довірливі журналісти можуть прийняти за чисту монету і не вловити прихованого сарказму. Звичайно, таким чином безпосередній трафік на сайт не отримаєш - цей метод підходить, швидше, для просування брендів і конкретних продуктів, або як провокаційна іміджева реклама. Важливо не переборщити з приколами і стилізацією - основна ідея повинна лежати якщо не прямо на поверхні, то легко вгадуватися.

HabraHabr

Хабрахабр - унікальний сайт. Це свого роду колективний блог, публікації в якому здійснюються самими користувачами. Втім, відбір їх досить строгий, тому відвертої нісенітниці там не знайдеш. Цим і цінна його аудиторія - не тільки кількістю (а воно величезне), а й якістю. Реєстрація тільки за запрошеннями, які можна отримати, опублікувавши цікавий матеріал в "пісочниці", тестовому розділі сайту. Основна тематика - інформаційні технології. Є спеціальний термін - хабраеффект. Якщо хтось залишає посилання на сайт у статті і стаття стає популярною, то сервер не витримує навантаження від потоку відвідувачів і "падає". Якщо ви самі пишете статтю, будьте готові до того, що навантаження може зрости на порядок. Небагато російськомовні проекти можуть похвалитися такою активністю читачів.

Трансляції rssЯкщо на сайті є стрічка rss - її потрібно активно піарити, причому, в ідеалі, що не роздаючи матеріали цілком, а публікуючи лише цепляющие анонси, змушують передплатників переходити на повну версію статті. Більшість сучасних CMS мають вбудовані rss-стрічки. Існує безліч каталогів RSS, куди потрібно додати посилання на свою стрічку. Схожим методом є кросспостінг - одночасна публікація матеріалів на основному сайті (в основному, блозі) і на сторонніх блог-сервісах - Блоггер, ЖЖ, ЧИ і т. п. Однак треба пам'ятати, що пошукові системи не люблять, коли контент на сайті не є унікальним, це стосується особливо нових сайтів, тому відкладіть цей пункт до того часу, коли сайт стане популярним.

Партнерська програма

Відмінний спосіб для "продають сайтів". Закладіть в ціну продукту певний відсоток, який ви можете відраховувати "агентам". А вже вони будуть залучати трафік усіма можливими способами, головне, щоб ці способи були законними. Платити стоїть не просто за кількість відвідувань, а відсоток від конкретних продажів. Метод досить витратний, адже потрібно і програмну частину написати, і найняти працівників, але ефективність його вкрай висока.

Офлайн, він же реальний світ

Чомусь багато хто забуває, що трафік на сайт можна отримувати з "реального життя". Офлайн і онлайн давно вже тісно пов'язані один з одним; практично у будь-якої організації є сайт. Природно, цей сайт потрібно просувати за межами інтернету. Найбільш очевидні речі - друкувати адреса сайту скрізь, де тільки можна. На візитках, флаєрах, вивісках, рекламних площах, упаковці товарів тощо Візитки можна не тільки роздавати безпосередньо людям, а й залишати в людних місцях - офісах, магазинах, ресторанах тощо Флаєра потрібно також активно поширювати; для цього можна найняти студентів. Тим же студентам можна доручити писати адресу сайту на асфальті трафаретом або (що не надто законно) на стінах і парканах. Адреса сайту можна помістити на красиві наклейки і дарувати їх людям. А вони їх зможуть наклеювати на автомобілі, сумки або просто на будь-які поверхні. Яскравий малюнок приверне увагу. Більш дорогий спосіб - замовити сувенірну продукцію з адресою свого сайту. Ручки, сірники, футболки, бандани - все це приверне увагу і до бренду, і до сайту. Ще один варіант - публікація реклами в офлайнових ЗМІ (так-так, вони ще вони залишилися і не зовсім втратили свою актуальність). Реклама в місцевих газетах недорога, ефективність її залежить від тематики та аудиторії сайту. І не забувайте про телебачення, хоч це і дорого.

Поштовий спам

Про всяк випадок треба написати і про такий метод, хоч він і незаконний в усі аспектах. Ефективність його вкрай низька, вартість теж. Не варто псувати імідж сайту або компанії, розкручуючи їх такими способами, навіть з урахуванням того, що притягнення до відповідальності за спам малоймовірно.

Немає коментарів:

Дописати коментар